勞保比較

勞保邊間好-比較

勞保邊間好?

勞工保險邊間好?

買勞保(勞工保險)的話, 好多人會諗咁多間香港保險公司, 買勞保究竟搵邊間好呢? 新開公司勞工保險費用點樣計? 會唔會每間勞保公司個費用/價錢差異好大, 勞保邊間平D呢? 點樣可以做最好做到勞保格價? 唔同其他個人保險 (危疾保險,人壽保險, 意外保險) , 一般保險 (家居保險, 旅遊保險,汽車保險) 或商業保險 (店鋪保險, 寫字樓保險, 產品責任保險 專業責任保險), 勞保基本上係好簡單, 冇乜資料值得去比較, 其實就係直接按香港政府勞工處個要求去購買, 間間保險公司亦都係按呢個勞保標準去接受投保及出單. 詳細勞保保單內容可以參考以下統一官方資料:

勞工保險按香港勞工處的法例要求?

僱員數目

以每宗事故計算的投保金額

不超過200人

不少於港幣1億元

超過200人

不少於港幣2億元

 

《重要事項》

條例規定的最低投保金額,並不代表相關人士在《僱員補償條例》及普通法方面須承擔的全數法律責任的上限。因此,相關人士應小心評估有關的風險並尋求承保人的專業意見,以決定是否有需要投保比法定要求較高的金額。

另外僱主老闆們係投購僱員補償保險時,有咩資料要點應該注意?

  • 係投保及支付勞工保險時,唔可以從僱員的收入裏面扣除應繳交的費用。(呢方面係同MPF有D唔同)
  • 確保保單的保障範圍包括所有僱員,當僱員的數目增加時,應盡快通知保險代理人/保險公司。(對勞工保險公司來講, 受保人數越多, 風險當然越高)
  • 向保險公司就受保僱員的收入工作性質/職責提供詳盡的資料說明。
  • 列明清楚僱員的一般工作地點(例如是否需要外出至香港本地不同地點)。
  • 指明有冇僱員須因工往香港以外的地方工作或公幹。
  • 指明有冇將工作分判給次承判商(Sub contractor),及保單是否需要保障次承判商的僱員。
  • 記清楚保單受保期限,提早辦理續保手續,以免因勞工保險中斷令保障出現真空期而觸犯現行法例。

所以真正值得花時間去比較搵邊間香港勞保保險公司好, 第一就係勞保報價保費 / 價錢, 第二就係 勞保保單既售後服務, 呢兩樣亦都係勞保王的優勢!! 因為勞保王收到你公司的報價資料後, 我地就會用最快速度去幫你比較不同保險公司的報價, 再話俾你知邊間保險公個報價 / 價錢最適合你公司!

淨勞保 (Pure EC)  VS 綜合商業保險 ( Package Plan) ? 邊樣更好?

可能會有買咗多年勞工保險的老闆/HR 會講: 唔係喎, 我地試過每年勞保到期去續保時, 不同保險公司個報價裏面條款都會有D唔同喎? 你亦冇錯, 因為之前所講係淨係針對勞工保險部份. 但實際而家巿面8成以上的中小企, 都唔會單單買淨勞保, 而係按不同行業需要, 投保合適的綜合商業保險( Package Plan), 點解? 詳情可以參考以下不同行業的篇章:

香港勞工保險行業介紹第1站 – 餐廳篇

香港勞工保險行業介紹第2站 – 零售篇

香港勞工保險行業介紹第3站- 電腦/資訊科技篇

 

勞保報價比較2019 EC Insurance quote勞工保險

報價 收齊你公司的基本資料後, 我地就會幫你用最短時間去搵唔同保險公司報價 !幫你慳到營運成本, 連逐間保險公司問的時間都慳埋!

回覆時間 視乎需要報價的公司性質 / 連帶商業綜合保險內的每項要求 等等不同因素, 一般情況下當我地收齊基本資料後:

1) BR copy
2) 工作地址( 如跟BR不同)
3) 業務類型
4) 員工人數/工種/年薪

文職工作 > 大約1-2個工作天會收到勞工保險報價

輕形至中等體力工作 >大約3-5個工作天會收到勞工保險報價

重度體力工作及其他特殊行業 > 大約1-2 星期會收到勞工保險報價

勞保賠償跟進 EC claim

售後服務除了提供邊間最低報價, 萬一出現有工傷情況而需要申請勞工賠償, 我地有一班資深的保險代理人去幫你跟進個案, 咁樣你就唔駛出事後手足無措了!

#勞保比較冇難度 #勞保邊間好 #勞保格價 #香港勞工保險公司咁多間, 唔駛花時自己搵 #勞保價錢 #勞保費用 #勞工保險保障範圍 #勞工保險報價比較2021 # 新開公司勞工保險費用 #勞工保險價錢 #工程保險報價 #工程保險價錢 #工程保險價錢 #餐廳保險 #勞工保險價錢 #勞工保險價錢2021 #勞工保險邊間好

最新勞工保險相關新聞 2021:

清潔工受職場欺凌患精神病 罕獲勞工處判定工傷 團體促社會正視

理大研智能工傷管理系統計工傷病假 有150天病假個案實應放390天

保監局:勞工保險保費或有望下調

保險業:政府唔列入 勞保無得包

立法會通過18項工傷職業病補償金 下月15日起生效

政府修例打風上班遇意外可獲保障 議員批小修小補

麵包師傅工作期間猝死無賠償 勞工法例未清晰定義「過勞」

工程師染新冠後死亡 家人質疑工地爆疫僱主拒賠

政府擬修例 「極端情況」期間返工 只涵蓋工傷不管減薪 「必要人員」無保障

保費40萬僱主難捱 搭棚工人「無保」上陣

建築工人被要求打疫苗後停工停薪五日 資方:為工人着想

天美工程早前建議工人打針後五天停工停薪 今改口稱支持接種

【零工經濟.上】Uber司機的難題:勞福與自由只能二擇其一?

僱主憂外傭針後不適 勞處將盡快釐清責任

外傭要求打疫苗前見醫生 僱主憂有副作用須賠償 指政府應負責

職安局開展「職安健星級企業—回收再造業職安健提升計劃」

零工經濟成趨勢 勞工保障要追上

保險包運遺體 領館代辦手續

勞工處巡查啟德及九龍灣地盤

【驚險意外】剷車夾身重物壓腿險死 回收商促僱主僱員做好職安健

最新勞工保險相關新聞 2020:

在家工作衍生勞資爭拗 勞工法例追不上巨變

【創業兵團】初創研AI理賠 解法律保險界痛點

政府推工傷僱員復康先導計劃 提供私營治療服務料2022年展開

參考資料:

香港勞工法例

投購勞保知多啲 – 勞工處

依法購勞保 勞資同受保

唔買勞保大件事 – 勞工處