勞保報價

勞保報價比較2019 EC Insurance quote勞工保險

今年2021年係香港, 公司買開勞保最近想做下報價比較/勞保格價? 搵勞保王, 即時勞保報價冇難度! 新開公司要新買勞保或舊公司續保勞保報價要提供咩資料?

  1. BR (Business Registration)- 香港公司商業登記證資料. 當然係要最近期的一張, 如2020/2021年發出的. (其實咁啱2020-2021年已經又寬免咗商業登記費)
  2. 受保地址(如果同BR登記地址不同)勞保雖然主要係保障員工, 但工作地址個樓齡, 其實都會影響份綜合勞工保險個總保費的.
  3. 公司性質. 例如會計公司同工程公司/清潔公司, 大家都可以想像到風險係幾咁唔同, 而呢個亦係勞保保險公司去釐定保費率的其中一個重要因素
  4. 員工工種/ 人數/ 全年人工 (係, 最好俾全年, 因為大家都可能聽講過有D打工仔出13定15甚定20個月糧….小編都想…所以直接俾全年人工資料, 報價會較為準確). 你可能會問, 剛才唔係已經俾咗勞保保險公司性質咩? 點解仲要細分員工工種? 舉例如果係一間中小型建築工程公司,裏面都會有:坐寫字樓既總經理同秘書; 來回寫字樓同建築地盤之間但又唔需要落手落腳做的建築工程師; 全時間係地盤開工的建築工人. 咁樣都已經包含左好幾個不同風險既工種, 所以只要報清楚不同工種員的人數同分別的全年人工, 就可以出到最正確的勞保報價了. 否則全部用總經理個保費率去計的話變左買唔夠足夠勞保, 或者全部用建築工人個保費率去計的話又變想買貴左好多.

有咗以上基本資料, 就可以出到個初步勞工保險報價喇.

到你睇啱咗個報價, 正式投保時, 2021 年開始, 就要完埋以下勞保投保流程:

  1. 填好保險公司的勞保投保申請表格(裏面填清楚投保公司的基本資料, 同埋申報詳細人工資料同過往理賠紀錄)
  2. 提供所有員工過去3個月的出糧紀錄(係香港當然最簡單就係MPF公司提供的供款紀錄確認),如果係剛成立的公司, 當然就暫時唔駛提供, 原因就因為仲未有囉…

交齊好文件後, 如果係新開的公司又因為個別唔同原因, 正式勞保保單做好前(一般最快都要幾星期), 保險公司一般都可以先出咗張NI (Notice of Insurance)保險通告俾你做證明先.

咩係NI? 即係你平時走去茶餐廳俾錢時, 收銀亞姐背後牆上貼住個張白底紅字. 勞工主任亞Sir/Madam巡邏時就係睇你1) 有冇貼係當眼處 2) 過咗期未 3)買的人數夠唔夠

睇完以上咁資料, 好似都唔係好明? 心動不如馬上行動, 唔駛等喇, 想有即時勞工保險報價, 而家就即時whatsapp問我地喇!!!⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒

勞保報價 Whatsapp : 6200 2090

Email:info@ecking.hk

#勞保報價2021 #勞保即時報價 #勞保格價 # 勞保報價所需資料 #勞工保險投保冇難度 #香港勞保2021新安排  #勞保價錢 #勞保費用 #勞工保險保障範圍 #勞工保險價錢 #勞工保險比較 #自僱人士勞工保險 #綜合商業保險 #淨勞保

最新勞工保險相關新聞 2021:

清潔工受職場欺凌患精神病 罕獲勞工處判定工傷 團體促社會正視

理大研智能工傷管理系統計工傷病假 有150天病假個案實應放390天

參考資料: